Hoppa till sidans innehåll
Foto: K Lindqvist Tältläger 2015

Tältläger 2015 – året när barnen tog över

23 AUG 2015 13:50
I år var det femte gången som tältlägret arrangerades. Brotorp fullkomligt dränktes av såväl sol som luffare. En av nyheterna var att barnen lärdes upp i konsten att arrangera en tävling.
  • Skapad: 23 AUG 2015 13:50

Drygt 100 luffare deltog vid årets tältläger vid Brotorp – för många en av årets höjdpunkter. Träning inleddes med en gräsligt kul uppvärmning när alla deltagare, vuxna som barn, fick samla ihop det gräsklipp som låg kvar på gräsmattan. Ett barnsligt enkelt sätt att få till en kul aktivitet som samtidigt innebar att vi undvek en massa gräs i tälten. På 10 minuter var hela gräsmattan rensad.

 

Förmiddagens träning bestod av orienteringsskytte där alla barnen deltog. Det fanns två svårighetsnivåer och samtliga barn sprang tre slingor med tre ”skjutningar” med tillhörande straffrundor. Skjutningen var en rätt lugn sådan med kottar som skulle kastas i hinkar. Det blev full aktivitet på skjutvallen när löparna kom in en efter en. Blev väldigt lyckat att samtliga barn mötte varandra vid skjutningen och ute på orienteringsslingorna.

 

Förra året intogs lunchen under tak på grund av regn. I år intogs den i skuggan på grund av en gassande sol. Vilket propagandaväder!

 

Efter lunchen var det så dags för Lägerkampen. Vi ledare hade bestämt att låta barnen axla arrangörskapet. Oj, de är väl för små kanske någon tänker? Icke. De äldre (9-13 år) fick ta hand om banläggning, kontrollutsättning, sekretariat och starten. De yngre (6-8 år) tog hand om TC, marka, barnpassning och delar av starten. Vilken fullträff det blev! ”Nästa år vill jag testa banläggning”, sa ett barn. ”Nästa år kan vi väl ha tre klasser”, sa ett annat barn som jobbade i sekretariatet. En sak var glasklar – barnen tycker det är kul att få ta ansvar och gjorde det med bravur! Efter Lägerkampen stod det klart att Sverker tog hem den svåra klassen och Richard den lätta. Vinsten var ett varsitt Lilla Naturpasset.

 

Allt är kul på lägret, men det finns ändå en stund som är extra rolig. Rentav magisk. Tältresningen. I år restes 29 tält vilket är nytt rekord. Det finns plats för fler och nästa år kanske vi spräcker 30-gränsen. Kvällen avslutades i en värmande sol, grillade hamburgare och bio. Nytt för i år var två biosalonger. En i tunneltältet och en i herrarnas omklädningsrum.

 

Visst är man som vuxen lite mör dagen efter, men när jag känner efter är hjärtat fyllt med så mycket orienterarglädje att jag redan nu längtar efter nästa tältning. Energin fylls på direkt när jag ser mig omkring på Brotorps gräsmatta när leken tar fart igen på morgonkvisten. Vi ses nästa år igen!

Tältläger 2015

Otto, Love, Arvid och Melker i sekretariatet.

Tältläger 2015

Hela gänget samlat efter lunchen.

Tältläger 2015

Biosalong 2 som visade Sune på bilsemester.

 

 

Skribent: Kalle Lindqvist