Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Artikel i Luffarnytt


Busluffarna – härligaste gänget i stan!

Lördag morgon, larmet ljuder redan klockan 6.00. Är jag sugen på att gå upp, absolut inte, ser jag fram emot morgonen – vid denna tidpunkt är svaret ”Nej, inte alls!” Så varför fortsätter då jag år efter år med Busluffarna? Svaret är väldigt, väldigt enkelt, den energi dessa fantastiska ungar förser mig med är helt oslagbar! Sen att det alltid är sol mellan 10-12 på lördagarna vi är i Brotorp bidrar ju också så klart.

Allt började för snart 9 år sen. Jag gick ungdomsledarutbildning i SOFTs regi ute i Haninge. Tanken var att jag skulle kunna hjälpa till lite som ledare i den grupp som då fanns, men helt plötsligt stod jag där som ensam ledare med en grupp där åldrarna varierade från 5 till 15 år. Det höll ju så klart inte och de äldsta droppade sakta av tills det var en för orienteringsrörelsen väldigt ung grupp som kvarstod.

Till att börja med gjorde vi övningarna tillsammans, gick banorna ihop och lekte kullekar, men det upplägget fungerade inte för alla. Alla ville inte vara med på grupplekar, andra var tvungna att vinna för att inte bryta ihop, att gå banorna tillsammans fungerade dåligt då vissa sprang och andra gillade mer att strosa. Under en period införde vi också en fikapaus med hembakta kakor mitt i träningen, men det slutade med att ingen kunde koncentrera sig på övningarna innan fikat, för man längtade så och ingen orkade göra något efteråt. Allt detta var frustrerande för mig som ledare och jag tänkte mycket på hur det kunde bli bättre anpassat.

Långsamt växte den modell jag har idag fram, alla barn behöver en medföljande vuxen och jag sätter upp 7-8 olika stationer som man gör i den takt och i den ordning man själv vill. Övningarna är enkla men bygger alla på att träna egenskaper och kunskaper som behövs inom orienteringen, som till exempel karttecken och uppmärksamhet. Bara att ta sig fram i skogen kan vara en stor uppgift när benen är korta. Varje gång finns även ett antal banor att springa eller gå, det extra för Busluffarna är att det finns något mer än att bara stämpla vid kontrollerna, som att para ihop seriefigurer eller samla klädnypor med färgglad snitsel på, till en kjol runt tröjan. De gånger vi kan använda klubbens SI-enheter och ha pipare är de bästa! Jag försöker få till två lite längre banor utanför Brotorps tomtgräns men det finns även en bana inne på tomten och det behövs inte många gånger innan barnen klarar av att springa själva vilket ger självförtroendet en rejäl skjuts.

 

 

Fotograf Hanna Åstrand

Mitt i träningspassen har vi fruktstund med möjlighet att ha underbara, djupa samtal med dessa härliga ungar. Har man en sån dag att klättra i bergen är roligare, eller att man tycker att det räcker med att avverka en station är det helt ok, bara att vara ute räcker långt.

Vårsäsongen avslutas ju med den gemensamma Brostugedagen där Busluffarna brukar ha en hinderbanesträcka i stafetten men på hösten har vi en temaavslutning. I år var det pirater som intog Brotorp, men vi har även haft besök av utomjordingar och troll, flera låter sig inspireras av temat och det är en härlig energi.

På hösten har vi även Reflexlek en vardagskväll, då samlas vi i stugan medan det fortfarande är ljust ute, äter soppa och äppelkaka tills mörkret faller för att sen gå ut med våra ficklampor. Tre banor brukar jag försöka sätta upp, en bana med reflexstavar och SI-enheter, en slinga där man ska följa discokulor i skogen och sen fyller jag även vår lilla dunge med reflexer som de får samla in. Det är så kul och spännande att vara ute i mörkret och inte alls läskigt!

Fotograf Hanna Åstrand

 

Vi försöker alltid vara nere runt stugan men i år fick vi möjlighet att delta i en riktigt tävling då Skogsluffarna arrangerade ungdomsseriens final i Bagarmossen. För många var det tävlingsdebut, lite pirrigt var det nog innan start men sen var det bara stor glädje! Jag hoppas på fler tävlingar i närområdet som vi kan springa, inte för själva tävlingsmomentet, utan möjligheten att springa på nya kartor tillsammans med andra.

Just nu pågår planeringen inför vårsäsongen, som planeras starta den 30 mars, men innan dess hoppas vi på mycket snö och fina skridskoisar. Väl mött i skog och mark!

 

Fotograf Hanna Åstrand

 

Intervju med Vilgot, 5 år

Vad är Busluffarna?                                    Man ska leta kontroller i skogen. 

Vad tycker du om Busluffarna?             Bra

Vilka slags banor gillar du bäst?            Hinderbana och gosedjur. Man gömmer gosedjur, och den andra ska leta. Man har en karta. Man gör ett kryss där man gömt gosedjuret på kartan.

Vad tyckte du om Reflexleken?            Jättekul! Man fick leta discokulor och det var jättesent på kvällen. 

Mamma Hanna om Busluffarna:
Väldigt härlig start på helgen för oss att cykla till Brotorp och vara i skogen. Som en spännande skattjakt där Erika alltid fixat massa roliga olika banor. Vilgot har lärt sig både orienteringstecken, karta och det känns som han kan bättre bilda sig en överblick över hur allt hänger ihop. Han vill gärna rita egna kartor hemma och hans kalas blev riktigt kul när vi gjorde Pokemonbingobana som vi testat på Busluffarna. 

 

Mamma Marika

Vår (då) snart-fyraåring älskade kartor. Kunde hela SL-nätet och satt långa stunder vid sitt skrivbord och ritade egna kartor. Jag började fundera över var han skulle kunna utveckla detta intresse och började googla orientering (ingen av oss föräldrar har sysslat med detta tidigare). Blev så glad när jag hittade Busluffarna, så vi hoppade på direkt. Omedelbar succé! Lördagarna och Busluffarna blev snabbt veckans höjdpunkt. Att få göra saker tillsammans med andra, men i sin egen takt är nog en av anledningarna att det funkar så bra. Så fint upplägg med roliga, lekfulla övningar, banor i olika svårigheter och under trygg och inspirerande ledning av Erika. 
Det roligaste när man frågar Anton? 
Långa banor med många kontroller! 

 

Mamma Sara
-Vi gillar Erika för att hon lyssnar och tar barnen på allvar. Och för att hon är så bra på att aktivera dem efter deras förutsättningar och skapa intresse för att vara ute i naturen. 
-Elsa gillar bäst banorna med ”flärpar i olika färger” och skattjakt med godis;). Och så hälsar Elsa att hon längtar tills nästa reflexorientering!
 -Stina gillar att blippa med SI-pinnen, kryssa av figurerna på bingo och att det alltid finns så mycket frukt. 
-Arthur gillar att springa de längsta banorna...

 

Uppdaterad: 26 AUG 2019 10:38 Skribent: Erika Carlinger
E-post: Adressen Gömd
 

Bagisloppet 8 juni 2016

naturpasset

Lilla Naturpasset


Veckans bana - bildlänk


motionsorientering


50turen-textlank


 

 

Postadress:
Skogsluffarnas OK - Orientering
C/o Öberg, Brovaktarvägen 13
14173 Segeltorp

Kontakt:
Tel: 08817808, 087113151
E-post: info@skogsluffarna.s...

Se all info