200 orienterare firade Skogsluffarnas födelsedag.

200 sprang jubileumsluffarligan med trevliga banor komponerade av Reine Borgström. Orienterarna fick en annorlunda upplevelse på näst sista kontrollen. Förutom vätska bjöds det på luffarvisor framförda av trion Peter Ahlstedt, Janne Hägerskog och en dragspelande Björn Ekblom. Efter målgång och dusch serverades jubileumstårta och kaffe

/Olle Ö

Vi fick hjälp av Tommy Lindberg, Haninge SOK, och Key Lindell, Södertörn, med dateriet. Tommy är pappa till systemet med anmälan o tidtagning för Luffarligan. Björne Ekblom, Peter Ahlstedt, Janne Hägerskog skötte musiken, sången och "vätskekontrollen" vid kontroll 75, Grottan. Bengt-Åke Spetz kokade kaffe, Sten o Marianne Bergstrand serverade tårtan. Lasse Andersson basade över parkeringsgubbarna, Evert Gillberg, Carl Björeman, båda 85 år och Lennart Spetz. Sekretariatet bestod av Rune Englund, Inge Boström, Lasse Lindgren och mig. Tony fanns med överallt. Säkert har jag glömt några. Men både start och målplatserna var bemannade.

/Reine.

“Resultaten skola nog komma ...“

Detta är, ordagrant, Skogsluffarnas första dokument, skrivet av klubbens förste vice ordförande Gösta Zetterqvist, och med namnen på alla femton grundarna.

“Efter ett förberedande sammanträde hemma hos bröderna Carlquist den 15 april 1934, samlades 15 orienteringsentusiaster en vecka därefter i bröderna Zetterqvists hem i Nacka och bildade Skogsluffarnas Orienteringsklubb (SOK) söndagen den 22 april 1934.

Medlemmarna hade förut tillhört idrottsklubben inom KFUM Söder, men en del vägande skäl funnes för lämpligheten av att bilda en ny klubb.

Separeringen från nämnda klubb skedde i vänligaste och fullaste samförstånd. Klubbens syfte “att genom utövande av idrott (framför allt orientering) höja intresset för densamma och utbilda goda idrottsmän samt verka för en god kamratanda.

Det goda kamratskapet värderades så högt att vi ansågo att vår huvudsakliga strävan borde gå ut på icke att söka åstadkomma ett så stort medlemsantal som möjligt och på detta sätt hastigt nå upp till ett idrottsligt anseende, utan att snarare dämpa antalet nya medlemmar för att lättare kunna “hålla ihop” och ha trevligt tillsammans. Resultaten skola nog komma ändå, hoppas vi.

Festnotiser genom åren.

1939: Trädde några smokingklädda, spänstiga gentlemen in på Riche för att i all blygsamhet höja en skål for klubbens första fem år.

1944: Firades Skogsluffarnas l0-årsjubileum på Bachi Wapen. De från början 15 medlemmar hade då ökat till 54.

1959: Avhölls 25-årsjubileet på Mosebacke. Klubben hade just blivit tvåa vid SM i skidbudkavle (Kjell Martin Gunnar Blomberg, Torsten Jansson Nils Ericsson).

1974: 40 årsjubileum på Metropol 112 personer deltog, klubbmedlemmar, anhöriga och gäster. 79 Skogsluffare startade i dag-DM. Natten till 9 november kom chocken, Brotorp eldhärjades svårt.

1984: Deltog 123 personer i 50-årsfesten på Stallmästargården.Öppet hus vid Brotorp på födelsedagen den 22 april (påskdagen) med ett 100-tal uppvaktande från förbund och föreningar. En jubileumsskrift gavs ut i några tusen exemplar till boende i Bagarmossen, Älta och Skarpnäck och de nära 3000 deltagarna i vårens Luffarkavle vid Vårby.

1994: Hade vi 60-årsfest på Ågesta golfklubb. Första KM utomlands, på Åland. Ett 60-tal deltog. En jubileumsskrift gavs ut.

2004: Firades klubbens 70 år med en fest ombord på m/s Tranan av ett drygt 40-tal medlemmar.

2009: Arrangerar vi Luffarligan från Brotorp på födelsedagen. Jubileumsfesten väntar vi med till Nationaldagen den 6 juni. Den hålls “hemma i Brotorp”, där vi springer handicaploppet innan vi börjar festa!

Banläggaren själv - Reine.
Luffarligare
Marianne och Sten på hugget!
Välja bana.

Lilla naturpasset