Föreningen

"Skogsluffarnas Orienteringsklubb,stiftad den 22 april 1934, här nedan kallad klubben, har till uppgift att genom utövande av idrott, främst orienteringslöpning till fots och på skidor, höja intresset för dessa idrottsgrenar, utbilda goda idrottsmän samt verka för en god kamratanda."

Så lyder §1 i Skogsluffarnas stadgar (Skogsluffarnas OK hade på den tiden inte kvinnliga medlemmar).

Därför är ett mål för klubben att ge nya och gamla medlemmar ökade möjligheter till träning genom att hålla Brotorp mer öppet. Ett annat mål är att satsa på ungdomsverksamheten. Båda har lett till att det sjuder av liv på lördagarna under vår och höst, då "Öppet Hus" lockar till träning och "prova-på-orientering" för vuxna och orienteringsskola för våra barn och ungdomar äger rum.

Klubbstugan Brotorp

som Skogsluffarnas OK disponerat sedan 1936, har ett vackert läge i kanten av Nackareservatet. Den nås enkelt med tunnelbana till Skarpnäck eller Bagarmossen. Därifrån är det en kvarts promenadväg. Med bil kör man via Skarpnäcks gård. Stugan är den centrala platsen för all klubbverksamhet.

Träning tisdagar kl 18.00

Löpträning, stavgång i grupp, teori- och teknikträning sker året om, utom under sommaren och med ett kort uppehåll under jul och nyår. Medlemmarna fixar växelvis att servera soppa och ordna med bastun efter träningstillfällena.

Öppet Hus vår och höst – Brotorpslördag

Under flera veckor vår och höst har vi öppet på lördagar kl 10–13 med orienteringsbanor (vit och orange/röd) för alla intresserade medlemmar och icke-medlemmar, både för nybörjaren och den mer erfarna. Instruktörer finns till hands. Dusch/bastu och omklädningsum är tillgängliga och fika finns i stugan.

Öppet Hus vinter

Stugan hålls även öppen lördagar och söndagar kl 11–16 under januari–mars för allmänheten och klubbmedlemmar som är sugna på att ta en runda och fika! Omklädningsrum och dusch/bastu är öppen för alla! Kartor över olika närområden finns också att köpa för den intresserade.

Vinterpass finns för den som vill ut och leta kontroller.

Ungdomsverksamheten

Läs mer om vår ungdomsverksamhet under rubriken "Ungdom"

Arrangemang, tävlingar, klubbresa

Skogsluffarna brukar arrangera någon efler några tävlingar varje år. Olika klubbmästerskaps-och klubbtävlingar ingår också i verksamheten, liksom skinklopp i december och handikapp-lopp vår och höst. Vi deltar i 10-mila, 25-manna, O-ringen och 3-dagars på Gotland.

Naturpasset

Tillsammans med OK Ravinen arrangerar vi och säljer Naturpasset. Från april–oktober sitter 50 fasta kontroller uppe i områdena runt Hellasgården, Brotorp och Flaten. Vinster lottas ut till de som skickar in sina startkort. Se i menyn under Naturpasset för mer information när det börjar bli dags i april.

Klubbmärket – Därför är granen blå

På ett tidigt stadium utlystes internt inom Skogsluffarna en tävling om ett klubbmärke.Märket skulle symbolisera och avspegla syftet med vår sport, helt sakna bokstäver och dessutom vara "snyggt". I gänget fanns en konstnärssjäl. Han hette Axel Johansson, bytte senare till Weiner men kallades ändå mest "Acke Bira". Hans förslag vann överlägset.

Om vi ser på bilden av klubbmärket finner vi att det är delat i två hälfter, åtskilda av en sned "meridian".

Stiliserat återges till höger solen, skogen och vattnet. Till vänster hälften av en kompassros och nålen mot bakgrund av "kartan".

Färgerna bestämdes till rött, vitt, blått med konturlinjerna i silver. För att nå estetisk färgbalans mellan de två hälfterna blev granen, vattnet och kompassen blå, solen och kompassnålen vit samt bakgrunden "kartan" röd och vit.

Skogsluffarsången Alibaba

Ett mycket svårlärd sång för nyare Skogsluffare. Men traditionens makt är stor. Så här går den:

Vi äro Skogsluffare med liv och med lust
i skog och i mark ta vi gärna en dust
med våra skogsluffarbröder från andra håll
och hittar till varje kontroll.
När sen till målet vi kommit till slut
vi stämmer in i vår egen salut:
Vi äro skogsluffare med liv och med lust.
Dri holldrio hollidej - tjo hej.

Melodin heter i orginal holtzhackerlied, här i en inspelning från 1934, året då Skogsluffarna bildades.

Kopiera youtube-länken https://youtu.be/K5FST6J4QSU så kan du lyssna  och lära dig att sjunga skogsluffarsången. Vers och refräng. Sticket används ej.

Uppdaterad: 09 OKT 2017 00:23

Lilla naturpasset